Tuesday, August 16, 2011

menjadi yang lebih baik.....

jangan takut untuk megakui kesilapan sendiri                                                                                             mari mengubah diri menjadi orang yang bersikap baik sepenuhnya.

Kita tak akan dapat mengecapi kejayaan jika kita kekal dengan sikap sekarang ini. Kita kena ubah kepada sikap yang lebih baik supaya kita dapat mencapai tahap pencapaian yang lebih baik lantas membuat kita muncul lebih cemerlang dari orang-orang di sekeliling kita. Sikap yang baik, mendorong kita mengambil tindakan yang baik, hasilnya kita beroleh pencapaian yang baik-baik.

Mulai hari ini, ubah diri kita. Perbaiki sikap, cara bercakap, cara bergaul, cara kita memandang orang lain dan ubah persepi kita terhadap kehidupan. Hidup ini tidak kejam sebenarnya, tapi kita yang kejam pada diri sendiri sebab kita tak mengubah perangai kita dan tindakan kita menjadi perangai baik dan tindakan yang baik untuk kita mendapat hasil yang baik.

Sama-samalah kita ingat mengingati. Ubah diri menjadi seseorang yang baik, supaya kita dapat mencapai kejayaan, seperti yang kita idamkan. Baik kepada orang lain, baik kepada diri sendiri.

"Jika kamu menjadi seorang adik, jadilah adik yang terbaik, jika kamu menjadi seorang abang, jadilah abang yang terbaik, jika kamu menjadi seorang anak, jadilah anak yang terbaik, jika kamu menjadi seorang suami, jadilah suami yang terbaik, jika kamu menjadi pemimpin, jadilah pemimpin yang terbaik, dan jika kamu sedar kamu adalah hamba Allah, maka jadilah hamba ALLAH yang terbaik" kata-kata dari seorang Ustaz ketika di sekolah menengah dulu masih terngiang di ingatan. Kata ini benar-benar memberi kesan kepada diri yang ketika itu sedang mencari hala tuju menjadi sorang hamba Allah.

"Bagaimana kita harus jadi yang terbaik ustaz? apakah itu maknanya kita harus sempurna dalam semua segi? "

"Menjadi yang terbaik dan sempurna itu adalah perkara yang berbeza. Tidak ada orang yang dapat mencapai kesempurnaan melainkan Rasulullah saw. Tetapi, untuk menjadi yang terbaik itu sudah tentu kita boleh" Jawab ustaz dengan ringkas.

"Jadi,apa erti sebenar untuk menjadi yang terbaik ustaz? macam mana saya nak jadi yang terbaik sedangkan diri saya ni masih banyak kelemahan"

" Untuk menjadi yang terbaik, kita harus ikhlas dalam apa jua peranan kita. Kalau kita diberi amanah, pegang betul-betul, kalau kita seorang pelajar, belajar betul-betul, begitu juga bila kita bekerja nanti, kerja betul-betul dan penuh amanah. Orang yang ikhlas akan sentiasa berusaha melakukan sesuatu itu semampunya dengan penuh keazaman dan iltizam"


"Setiap orang memang dilahirkan dengan kelemahan. Allah lahirkan kita dengan kelemahan agar kita berusaha untuk memperbaiknya.Jadi, tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Panduan sudah ada yakni Rasulullah saw. Bagindalah contoh yang paling terbaik untuk kamu. Jika kamu mahu jadi yang terbaik, maka contohilah Baginda dari segala segi.. "
 Firman ALLAH dalam Surah Al-Baqarah


لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفۡسًا إِلَّا وُسۡعَهَاAllah tidak Membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.... [2:286]
Allah tidak membebani hambaNya namun apa yang perlu kita lakukan adalah berusaha semaksima mungkin untuk mencapai yang terbaik bagi diri kita.

Ramai yang menyalahgunakan ayat ini dengan memahami maksud ayat ini dari sudut yang lain contohnya...

" Aaah... penatlah.. aku rasa ini jer yang aku mampu buat... "

Ayat di atas menunjukkan kita tidak mahu berusaha ke arah maksimum tapi minimum. Nah.. inilah silapnya. Jadi, ikhlaskan hati kerana ALLAH swt dan jadilah yang terbaik dalam setiap apa yang kita lakukan

Contoh yang terbaik adalah Rasulullah saw itu sendiri. Dari sudut akhlak, contoh seorang pemuda, pemimpin, malah sebagai seorang suami, dialah yang terbaik. Saya mengagumi baginda SAW.

Untuk mencontohi dan belajar dari Rasulullah saw...Selami sirah-sirah baginda dan sunnah Rasulullah saw...
No comments:

Post a Comment